Monday, 30 April 2012

Polong

gambar dari ehsan momok the movie

Hi Memberz MJ12,

Aisha nak citer tentang makcik Aisha yg tinggal kat Melaka. Makcik Aisha ni dia seorang tukang urot kat kampong.

Kali terakhir Aisha pegi ke rumah dia, lebih dari 20 tahun lepas.

Kawasan rumah nye memang la menyeramkan, Aisha masih ingat lagi, rumah nye di kawasan paling hujong di dlm kampong, rumah yg terakhir bersebelahan perigi, sawah, kebun dan semak. Mak dan bapak Aisha pernah menceritakan, semase kita menginap di rumah nye dulu... Pada tengah2 mlm, dengar benda jln dan lari atas atap bumbong rumah! kemudian dengar jugak bunyi cakaran di tingkap dan tembok dari luar rumah.. Ade jugak terdengar org berjln atas daun2 kering yg ade di luar rumah pada tengah2 mlm. Itu pengalaman dari mak dan bapak Aisha waktu berada di sane dulu.
Pada ketika tu, makcik Aisha biasa2 aje.. Selang beberape tahon selepas itu barulah dia memelihara POLONG!

Kita dpt kabar jugak dari sepupu Aisha yg tinggal berdekatan dgn rumahnye, yg anak perempuan makcik Aisha tu semakin hari semakin pucat dan kurus kering.. Mcm da kurang darah. Kerana simpati mendengarkan kabar tu, mak bapak Aisha pegi ke sane, nak melihat sendiri keadaan anak makcik Aisha tu. Aisha tak berani la nak ikot. Rupenye memang betol! Bila ditanye, sepupu perempuan Aisha yg umor masih belasan tahon tu berkata, badannye sakit, terase lemah lesu tak kuat berjln, dia sendiri tak tau kenape!
Bapak Aisha marah betol dgn kakaknye, kerana dia tau ni perbuatan Polong peliharaannye tu.
Bapak Aisha tidak la begitu pandai, tapi ade la dia cuba bacakan sedikit air utk sepupu Aisha tu.

Bapak Aisha beri amaran pada makcik Aisha tu supaya hentikan perbuatannye yg memakan anak sendiri dan kita tak mau bersubahat dgn perkara terkutuk.

Dgr kabarnye Makcik Aisha da tak mengamalkan nye lagi, mungkin waktu tu dia baru2 nak cuba2 pelihara tapi hampir memakan anak sendiri. Dgr kabar sepupu Aisha tu da seperti biasa.
Mak dgn bapak Aisha ade pergi lagi ke sane nak pastikan semua selamat. Tapi Aisha tetap tak berani nak ikot.. Seram.. Da bertahon pon Aisha tak berjumpe sepupu2 Aisha di Melaka.

Itu saje Aisha nak berkongsi ceriter, semoga dpt kita jadikan pengajaran Insya Allah.

Terima kasih kerana sudi membaca.
Dari Aisha

Misteri ~ Ani angkat jemuran!!!...

Selamat tengahari teman2 momok semua. Disini ingin saya berkongsi satu cerita yg berlaku kira2 dua tahun lalu. Cerita ni tak lah berapa seram sangat tp kalo di ingatkan semula, sehingga sekarang ia menjadi tanda tanye? *pause..tengok light bulb yg blinking kat sebelah kiri kepala* (sambung ceriter). Ceriternye begini...

Seperti yg selalu saya buat tiap2 pagi selepas hubby pergi keje, saya akan bangun dan mula berkemas. Kemas tempat tido, kumpulkan baju2 kotor utk dicuci, sbb dah menjadi habit tk suker cuci baju lambat2 esp bila cuaca cerah dan panas (baju garing..best!!). Sambil menantikan baju dicuci oleh mesin pencuci baju, saya pun vacuum rumah. Ketika berdiri di perantaraan bilek dan dapor saya ternampak seluar 'jeans' hubby berlonggok di atas katil (jeans bersih). Hmmmmmm...dengan perasaan pelik saya masuk ke dlm bilek dan periksa. Memang pelik, sebab cara longgokkan seluar tu pun seperti longgokkan yg baru ditanggalkan (tak hapi bukak terus campak atas katil) dan bukan longgokkan berlipat. Dan hanger masih tergantung di bahagian tingkap.

Saya terus talipon hubby dan bertanyakan pada beliau walaupun saya tau hubby won't do that coz dia tahu what i will do bila dia buat mcm tu. Dah menjadi habit saya juga tidak suka melihat apa2 benda di letakkan di atas katil selepas saya mengemasnye, lebih2 lagi kain baju yg tidak dipakai (tak pakai terus hanger la..!!) So, mustahil seluar tu bole berlonggok di atas katil selepas saya mengemas tempat tido. !

Until now kalo saya ingat2kan semula...memang pelik!!!

Mt Kiara


Interesting story dari Hardy Jay... gambar asal dari Hardy Jay...

Cerita pasal ular mmg I ada experience berbual hati ke hati kat KL Mt Kiara semasa berbasikal dalam hutan keseorangan.

Cerita berlaku almost 3 tahun yang lalu. I drive up selepas subuh alone from Singapore to Kuala Lumpur first x goin to Mt Kiara mountain bike trail. Sampai sana dalam tengahari but take me 2hrs sesat just to look for the entrance of the trail. 1st day tak ride sebab too tired driving almost 6 hrs straight so decide to ride next day morning to book hotel & rest.

Bila next day morning selepas subuh, I set up bawa kereta to the trail terpusing-pusing lost my way almost 2hrs baru jumpa. Pada hal its only 3km away from my hotel.

Selepas rest sekejap set up terus ride. As usual first x ride bnyk juga jatuh berkali2.. Tapi semangat nak ride just carry on. Selepas hampir satu jam naik ke puncak was almost tepi lereng suddenly I terdengar bunyi guruh seolah2 mcm satu batu boulder besar bergoleng2 coming towards me dari atas Bukit dgn pantas. I stop my bicycle & dismount. Hati jantung berdengup dgn cepat menunggu apa yg mendatang.

I turun berdiri sebelah kiri basikal @ dia mendatang dari atas kanan liring Bukit terus terberhenti abt 2 meter Dari saya. Dengan denyutan jantung yg just Dan menyirap darah ni saya angkat basikal supaya manjadi perisai saya antara benda tu. Benda tu terus bertukar menjadi se ekor ular tendung yg hitam besar naik setinggi hampir 2 meter bersiap sedia utk patuk saya.. Dlm hati ada ayat di Al Quran yg saya pelajari utk menundukkan binatang buas jadi saya bacakan lepas tu ia seolah2 terpaku tak jadi memetok

Dlm masa yg sama saya terasa suara dlm hati menyoal saya.. Kau siapa & buat apa di sini?

Saya menjawab kau siapa? Kenapa kau ganggu aku? Dia jawab.. Aku penunggu di sini.. Kau telah mencerobohi kawasan aku..

 Saya jawab pada dia.. Ni Bukan Kawasan kau tapi Kawasan awam Dan aku di sini utk beriadah tumpang lalu. Sambil jawab dlm hati saya Masih baca ayat itu perlahan2 saya sembur kearahnye. Dia melihat saya dgn mata yg Merah Susah nak describe.. Dia berkata.. Aku tak suka manusia menganggu ketenteraman kami di sini.. Klau kau nak Selamat pergi patah balek klau tak nanti kau Akan parah.. Saya jawab.. Kau Dan aku Kita sama2 makhluk Allah berkungsi tpt hidup di dunia ini.. Walaupun bagaimana pun skrng antara kau dgn aku.. Kita beriadah Secara Aman atau Kita bertarung skrng. I sendiri pun tak tahu mcm mana I hv e odesity to say tt.. Seolah2 confident bole menewaskan dia.. We see eye to eye yg hairan I tak gentar pun masa tu.. Lepas tu dia ckap.. Fikirkan apa yg aku ckap kan pada kau.. Lepas tu dia menaikan badan nye menunduk Dan terus lompat kekanan.. Mangelusur on e trail panjang nye Ada dlm 6 meter Dan Lebar badan ada dlm 5 inchi.. Dengan Cepat mcm stealth beredar Dari situ menghala he Arah depan trail yg saya Akan lalui seolah2 badannye tak menjejak tanah.. Susah nak explain..

Selepas tu saya rasa seolah2 tersedar Dan berkata pada diri sendiri betul ke apa yg terjadi.. Mcm sebuah khayalan mimpi. Belum decide to continue atau tak tapi badan ni terketar2.. Jantung heart beat mcm mcm lari 100 meter sprint.. Oleh kerana dah kasi warning.. I pun gostan balek another 1hr ride sorang2.. Bila sampai di Kereta I nampak ambulance sampai Dan ramai orng di sana.. Sedang menunggu Kecoh. I sempat Tanya pada one of the Malaysian riders apa yg berlaku.. Dia ckap Ada budak riding dekat trail I tadi jatuh lereng bukit patah kaki.. Just 100 meters dari tempat i jumpa that ular dan buat I pun berfikir.. Adakah penunggu ular kasi warning kat I so that this thing dun happen to me.. 

Sampai sekarang that insident Masih fresh in my mind..

Wednesday, 25 April 2012

Hysteria


Saya nak kongsi gak cerita pasal budak yang kena histeria...masa sekolah dulu terbaca banyak kes histeria...budak yg kena histeria tu sampai nak terjun bangunan sekolah tapi dapat di selamatkan. Tak sangka setelah betahun-tahun baca citer tu kat news paper, habis form 5 i keja sambilan kat satu kilang buat glove sementara tunggu result SPM. nak di jadi kan cerita...ada sorang kakak ni pun baru masuk keje kat situ. Kakak ni katanya org Kedah, cantik orgnya putih melepak. Yang peliknya bila tiba shift keje petang hingga malam...kakak ni selalu panik time buat keje...we all tanya gak..."akak kenapa? ok tak?" dia kata..."oh! akak ok je" (walaupun we nampak dia mmg tak ok)...mungkin sebab nak sedap kan hati we all je kot...so we all pun sambung la keje cam biasa. sedang syok-syiok buat keje tetiba kakak ni menanggis sambil tutup muka dia ngan tapak tangan, terkejut lah we all semua...bukan ape..we all tahu yang kilang tu mmg ada bermacam benda misteri.

Tanya punya tanya kakak tu pun mulakan cerita. Dia kata dekat pintu belakang kilang dia nampak cik pon bediri dan merenung dia dr jauh...puas dia buat tak tau...tapi cik pon tu lama merenung dia sampai dia tak tahan lagi dah.

Yg peliknya we all tak nampak pun cik pon tu, sebab kakak tu kata cik pon tu masih berdiri dan merenung dia!!!....fuh!...takut nya kita orang. At last kami bawa kakak tu ke tempat lain dan dia selawat & baca surah2 yg sepatut nya hingga dia ok balik dan cik pon tu ilang dari pandangan. Rupanya cik pon selalu mengacau kakak ni cuma dia tak bagi tahu we all sebab tidak mau we all takut.

Korek nyer korek pasal kakak ni...rupa nya dia lah budak sekolah yang pernah kena histeria kat sekolah di Kedah dan hampir sahaja terjun bangunan...hah!!! tekejut berok we all semua...melopong mulut! Dia kata...masa tengah belajar...tetiba ada sekor burung merpati masuk dlm kelas...dan lepas tu terjadi lah histeria...rasanya lebih dari seorang yg kena....

Di kilang tempat saya berkerja dulu tu mmg berantai...sbb ada org dah keguguran kat toilet...pas tu biar kan je janin tu dlm toilet...ade ke patut. Mmg selalu dgr cerita dari guard kilang sebelah yg dorang selalu nampak cik pon duduk atas tembok kat tandas sambil goyang kaki, main rambut seram dulu.

Masa kecik my mom cakap saya mmg lemah semangat, mana taknya kalau lalu tepi Batu Caves, Selangor (mesti u all kat S'pore pernah dgr tempat ni...cuba google), i mesti demam...pelik betul. Ape lagi carik air penawar kena ketegur org kata. Kekadang bila tido memalam mimpi yg menakutkan sampai menangis sebab ketakutan ada hantu kejar, puas my mom nak melayan nya.

Sekian terimakaseh
Ziana Salleh

Misteri Jam 12 (MJ12) 26 Apr 2012 Thurs (Full Version)

Tuesday, 24 April 2012

Misteri Jam 12 (MJ12) 25 Apr 2012 Wed (Full Version)

Belakang Mati


Kisah berlaku di Belakang Mati (now known as Sentosa Island) didalam tahun 60an. My uncle keje sojar so dapat tinggal rumah colonial house 2 tingkat. Kita slalu ulang-alik his place coz my aunt masa tu mengandung so my parent jengok2 lah.

My mum nye sisters sumer muafakat, take turn jengok my aunt yg sarat mengandung. So tiba masa dia nak melahirkan, semua sisters berkumpul kat sana. Malam tu hujan turun selebat lebat followed by thunder lightnings.
Kita budak2 ingus main2 kat bawah je coz the adults sibuk kelolakan orang nak branak. Then I saw my dad and uncle balik with mak bidan, dorang basah kuyup. Terus mak bidan naik atas kebilik my aunt. Bilik atas ni ada open balcony. My uncle tak pasang grill or glass panel cuma bidai buluh aje. Kita bebudak tengah main sembunyi2 then suddenly dengar "Allahu Akbar" followed by suara owang pompan terpekik pekik nangis. Orang lelaki cecepat lari keratas nak investigate.

OK now, this was what happened according to my mum and aunties. Bila Mak Bidan tengah berusaha nak tenangkan my aunt my sakit poyot, kat luar pokok besar ada bunyian suara macam itek pun ada, ayam pun ada.. Ntah apa2 aje lah bunyi. Then Mak Bidan toleh ke arah balcony and pekik, "Jangan kau kacau anak cucu Adam. Nahas kau aku kejekan!" Pastu senyap..
Few minus later….dengar bunyi "GEDEBAK!!!" Orang yg ada kat bilik tu sumer toleh ke balcony. That was when my aunts and mum terpekik pekik.

Sesusuk tubuh berbungkus putih jatuh macam nangka busuk kat balcony. Then dia bergerak bergolek2 menuju kekatil where my aunt tengah mengerang sakit poyot. My aunty yg nak bersalin terpekik peik. Mum cakap ngeri teringat cara dia approached into the bedroom. Tak sempat kelip mata, tup tup dia dah kat hujung katil kat kaki my aunt. Mum said seram tengok the way hantu tu bangkit dari lantai.. setengah aje badan dia yg naik keatas, berbungkus kotor berlumpuh, muka penuh tanah liat busuk.
Mak Bidan capai kain batik, twirl it, sambil mulut kumat kamit, dia rembat hantu tu sambil laungkan "Allahu Akbar". Sekali rembat aje dia hilang. That were the time orang lelaki rushed into the room. My uncle and dad cari bawah katil, luar balcony, tak jumpa mende tu. Mak Bidan ikat kain batik yg bergulung tu kat pinggang dia then ran towards the balcony, my mum said dia memaki hamun mende tu hancus! Dia ckap "Kalau kau nak nahas, kau datanglah!"
Then Mak Bidan suwoh kita ngaji kat bilik tu dengan budak2 skali kena duduk baca (Surah Al-Ruqyah) tu time I tak tahu surah apa tu, kita bebudak ikut je baca. Akhirnya my aunt selamat melahirkan bayi lelakinya.

Except my two younger aunts yg kena jaga uri satu malam, yang lain sumer happy. My uncle happy dapat anak lagi, my cousins happy dapat adik lagi, Mak Bidan pun happy dapat duit upah then kita ramai nyanyi "WE ARE THE WORLD" hahaha acah je..

Ini citer betul ok, buka main main. I was there cuma tak dapat saksikan hantu bungkus or pocong tu Rolling or Shufling On The Floor. Sekian, citer dah habis. "Mummy, it's oveeeeeeeerrrr!"

Tuju-tuju


Kisah ini terjadi di quaters t.t.c kita tinggal di barrack staff. Ssatu pagi di tahun 1972 bulan september. My mom sedang bersiap untuk bertugas sebagai seorang amah bekerja dengan keluarga orang putih.

Sedang mak saya sedang buka pintu maka terlihat bebola api jatuh di depan pintu rumahnya. Mak saya terperanjat tapi dia terus kan juga perjalan ke tempat kerja. Bila petang mak balik dari kerja dia beritahu nenek apa yang telah terjadi pada pagi hati itu.

Nenek mengomel lalu memarahi mak kerana tetap pegi kerja? Mak hanya diam membisu. Kemudian waktu magrib mak berdiri di jendela macam sedang termenung. Waktu itu saya masih kecil berumur lapan tahun di dalam darjah dua dan ketika itu sdg duduki peperiksaaan. Beberapakali saya memangil emak saya tapi mak saya tetap diam sahajae.

Lepas tu masing-masing masuk tido. Kurang pasti pukul berapa mak saya tidur malam itu. So tengah malam kita seisi rumah di kejutkan, terperanjat sebab tak semena-mena gigi my mom terkancing macam kena fit. Bapa saya ambil sudu masukkan dalam mulut mak. So kita pun panggil lah jiran-jiran minta tolong.

Abang saya segera ke somerset road untuk memanggil kawan baik mak saya. Beliau memang boleh pakar perubatan. Bila dia sampai di rumah dia pun segera hampiri dan memanggil-manggil nama mak. Tetiba kakak saya ternampak pijak-pijak. Pabila kakak cuba memicit emak, makcik ni tak kasi tapi dia sendiri yg picit.

Tanpa di sedari Makcik tersebut seolah tersampok. Dengan segera bapak saya menghanatar emak saya ke hospital. Amat tidak masuk akal dokter kata dalaman mak saya telah hangus. Lalu emak segera di operate.

Seminggu kemudian emak meninggal dunia, tinggallah kami kami adek beradik yg dari umur 18 tahun hingga 6 tahun. Semua belom berkawin. Apa yang terjadi dengan sahabat emak saya beliau mengalami strok sehingga ke akhir hayat dia.

Puas berubat tapi di takdirkan tidak dapt di pulihkan. Beliau meninggal pada tahun 2000.Begitu lama beliau menangung sakit dan merana dari tahun 1972 sampai tahun 2000.

Saya sedih emak saya seorang yang sangat baik hati tapi masih ada orang yang hendak menzalimi emak saya. Setelah itu kami mendapat tahu tuju-tuju tersebut di tujukan pada orang lain tapi terkena mak saya.

Alfateha buat emak dan sahabatnya.

Sumbangan dari Sis Noor Iba

Monday, 23 April 2012

Misteri Jam 12 (MJ12) 24 Apr 2012 Tues (Full Version)

Ganguan Misteri


Hari ni teman kita Aisha nak bercerita tentang peristiwa yg dialami oleh makcik Aisha, iaitu adik ipar kepada Mak Aisha. Makcik Aisha ni jenis lemah semangat sikit, jadi dia sering jugak terkena gangguan.

Makciknya pernah menceritakan byk kejadian yg dia pernah alami. Masa dia belom berkahwin dgn pakcik Aisha lagi, pernah suatu hari dia balik ke rumah dan makan nasi yg masih panas2 dia dlm periok dgn tangannya. Dia ambil periok nasi tu, dgn tangan jugak dia makan dgn lahap, abis satu periok! tak kira panas, dia makan sampai habis! keadaan nya dilihat arwah ayahnya.. kemudian ayah nya tu (yg tau sedikit sebyk hal ghaib) bertanya pada nya.. "kau lapar?" dia tak menjawab tapi bersuara dgn kasar.. "hmmmm!"

Kemudian ayahnya tanya lagi, "kau dari mana?" dia menjawab "dari sana!! atas bukit!" ayahnye tanya lagi, "nama kau siapea?" dia menjawab nama nya Si Pulan Binte Si Pulan. Ayah makcik Aisha tu sudah pasti, yg makcik Aisha sudaa dirasuk makhluk halus. Ayahnya pon buat apa yg sepatutnya dgn ayat al-quran dan sebagainya, sehingga la makcik Aisha tu sembuh.

Beberape tahun selepas tu, makcik Aisha pon bernikah dgn pakcik Aisha. Mereka tinggal di AMK, flat 4 tingkat bersebelahan dgn Mayflower Sec Sch. Rumah mereka di tingkat 2. Tak berapa lama makcik Aisha mengandong anak sulong mereka. Mcm2 gangguan yg dialami nya. Ketika dia seorang diri dirumah, makcik Aisha sering terdengar suara memanggil nama penoh nye dari tingkap dapur yg mengadap sekolah tu.

Sedang dia mencuci pinggan mangkok atau sedang masak, suara tu selalu memanggil dari tingkap dapur! tapi bila dia menoleh, takde sesiape! Pernah jugak pakcik Aisha di tengah mlm pegi ke dapur nak minom air, setelah cuci gelas nya, dia jalan nak masok balik ke dalam bilik. Dia nampak isterinye tu sedang berdiri terjegat di corner ruang tamu! sedang kan tadi makcik Aisha sedang nyenyak tido!

Pakcik Aisha tu da berasa tak sedap hati.. dia pejam kan mata, baca sesuatu bila dia buka mata, makcik Aisha tu takda lagi di situ.. dia masok bilik dan memang lah makcik Aisha yg sarat mengandong tu masih lagi tido di atas katil!

Pernah juga, waktu makcik Aisha seorang diri di rumah, suami nya pulang lewat dari kerja. Tiba2 ada org ketuk pintu. Bila dia buka, takde org diluar! Kemudian bunyi cakar2 di pintu beberape kali! Dia mati kan diri di dlm rumah tak berani bukak pintu lagi sampai la suami dia balik dan buka pintu sendiri.

Ada juga semasa mereka berdua sedang tido, tiba2 pakcik Aisha diganggu, antara didalam mimpi dan nyata, ade seorang perempuan datang padanye. Perempuan itu mulanye meminta anak dalam kandungan makcik Aisha. Pakcik Aisha kata tak boleh! tak mungkin! Perempuan tu jadi marah, dan meminta dgn kasar! Pakcik Aisha tu di dalam mimpinya tetap katakan tak bole berkali2! sampai la Makcik Aisha sedarkan dia dari mimpi burok nya tu.. tapi Pakcik Aisha kata, itu bukan seperti mimpi, tapi seperti nyata kejadian di dalam biliknye tadi.

Sepupu perempuan Aisha dilahirkan sempurna Alhamdulillah.. dia da berumur 20 tahun sekarang. Tapi, dia juga lemah semangat mcm ibunye. Sepupu Aisha tu byk kali menceritakan Aisha tentang pengalaman ngerinya.. hingga ke hari ni.

Aisha akan sambung tentang ceriter sepupu Aisha tu nanti ok. :)

Terima kasih kerana sudi membaca.
Dari Aisha

Thursday, 19 April 2012

Kreeeeeeeek!!!!!

Kisah Misteri dari Encik Khamil A Hamid

Saya pun ada cerita...i think it happened around 2004. Our family went for a road trip to langkawi. On the way we stopped at Tanah Merah which was in Perak. Kita ni suka mandi kat waterfall, so tanya lah orang kampung. Bila dah dapat direction kita drive lah..quite pelusuk and very the jauh. Half way through the path up to the waterfall, we met seorang lelaki tua di kaki gunung. Dia tanya kita, nak gi mana. Kita jawab lah nak pergi mandi kat air terjun. Dia tenggok kereta kita, penuh dengan kanak-kanak. Pak Cik tu pun cakap, "kalau boleh jangan naik sampai atas, mandi kat bawah bawah aja bagus. Kat atas tu tak sesuai untuk budak." 

Dalam hati mandi kat bawah mana best, macam mandi kat sungai. Kita cakap terimakasih terus kita continue drive-up. The lane that we are own is a small path that only one car can move at a time. Even nak turun we need to find an opening large enough to make a u turn. I was leading the convoy, as i was concentrating on driving (the kind of path meant for 4WD) tahu-tahu appear infront of me ada satu himpunan rumput lalang yang seems to be out of place. Hati tergerak to swerve... tahu tahu bunyi "Kreeeeeeeek!!!!!"


‎"Kreeeeeeeek" bunyi betul-betul kuat. I berhentikan kereta... I turun and walk towards the passenger side of the car. I had a shocked. From the front passenger side of the door all the way to the back of my car. My car body was ripped open, my back tire was slashed sampai boleh nampak the reinforced wire. Heran jugak macam mana boleh sampai gitu terok...i check the lalang..i found macam tunggul batu kat tengah jalan..but still doesnt make sense how my car body can be ripped open. Apa lagi semua make u turn and tak berani nak gi mandi air terjun....

Bila dah sampai bawah, ada orang kampung kata..tempat tu ada yang benda-benda lain yang mandi jugak... Kita action blur...

Wednesday, 18 April 2012

Nenek


Selamat malam semua, sementara menantikan MJ12, saya ingin berkongsi cerita ibu tentang pengalaman nenek saya yang terjadi Rabu lepas. Setiap hari, ibu akan kerumah nenek untuk meluangkan masa bersamannya sehingga makcik saya pulang dari kerja. Namun pada hari tersebut, ibu lupa untuk menelefon nenek untuk memberitahunya yang dia tidak dapat datang untuk bersaman nenek.

Nenek bersendirian dirumah pada hari itu dan kerana letih dan ngantuk setelah makan ubat pada waktu petang, dia terlelap. Bunyi petir yang kuat membuat dia tersadar dan keluar dari biliknnya untuk menutup tingkap di ruang tamu. Ruang tamu pada ketika itu gelap kerana hujan dan cuaca mendung, sedang dia keluar kepintu, dia tergamam kerana terlihat ada susuk wanita menyangkung di bawah tingkap berwajah ibu saya namun rambut wanita itu sungguh masai sekali. Nenek yang ketika itu seperti dalam khayalan, berkata "Rubi, rubi..." memanggil nama ibu saya. Wanita itu merenung tepat kepada beliau dan tersenyum. Nenek pusing ke kamar kecil dibiliknnya untuk mencuci muka. Bila dia kembali ke ruang tamu, wanita itu sudah hilang. Berapa minit kemudian, ibu menelefon nenek, dan nenek berkata kepadannya, "Tadi kau datang eh?" Ibu terperanjat lalu berkata yang dia ada di klinik bersama adik saya.

Gangguan sebegini ini selalu berlaku kepada nenek saya yang sudah uzur, namun dia masih lagi kuat untuk tinggal bersendirian dirumahnnya.


Nanti kalau saya ada masa, saya akan ceritakan lagi pengalaman beliau semasa muda ya, esp the time when she admittted to hospital dan ternampak ular besar jadian di dalam ward ICU! hehe enjoy reading!

Kami menantikan cerita dari Haney lagi... 

Angkara Perbuatan Sihir


Ini pula cerita tentang pengalaman Kak Nor Kassim sepanjang kehamilannya di pertengahan tahun 1980an. Ianya berlaku di rumah lamanya. Kak Nor sering diganggu oleh bayangan di siang hari dan juga di malam hari. Pernah suatu di waktu siang, kak Nor sedang lenakan mata setelah penat menguruskan rumahtangga, tetiba akak terasa ada org naik ke atas katilnya kemudian melangkahi badan Kak Nor beberapa kali, kemudian hilang.

Pada malamnya pula, ketika sedang tidur, antara lena dan jaga Kak Nor mendengar ada org membuka dan menutup pintu bilik. Sekilas itu ‘benda’ itu duduk di tepi Kak Nor. Seketika kemudian, dia telah naik ke atas badan Kak Nor pula. Sungguh berat dan payah untuk Kak Nor  bernafas. Sepanjang tu, Kak Nor membaca surah-surah yang Kak Nor tau, dengan harapan dia akan hilang, tapi semakin kuat dia menindih Kak Nor.

Dengan perasaan takut Kak Nor menjerit memanggil ‘makkkkk’ (masa tu mak Kak Nor masih ada) dan benda tu hilang. Dua kali Kak Nor mendapat gangguan sebegitu, dan dua kali Kak Nor keguguran. Masa tu Kak Nor tak ingat apa-apa, Kak Nor ingat mungkin Kak Nor stress, kerana masa tu Kak Nor masih bekerja. Sementara pula doktor pula mengesahkan rahim Kak Nor tak kuat…Tapi sedara mara mengatakan mungkin ada gangguan dari luar, dan menyuruh Kak Nor berjumpa pakar.

Kami jumpa ‘pakar’, dan’ pakar’ mengatakan ada org yang menghantar, kerana tak mau kami ada zuriat. Menurut kata ‘pakar’ tu lagi, yang menghantar pun bukan org jauh, saudara terdekat. Dia tak beritau dan Kak Nor pun tak bertanya. Pakar tu ada memberi Kak Nor kemenyan dan menyuruh Kak Nor mengasapkan rumah setiap malam Jumaat selepas maghrib.

Demi Allah masa tu Kak Nor tak tau yang asap tu adalah makanan jin, Kak Nor buat apa yg disuruh. Sejak tu tak ada gangguan, walaupun ketika itu Kak Nor sedang hamil kali ketiga. Hinggalah ke suatu malam, ketika kandungan Kak Nor berusia 3 bulan lebih…. Seperti biasa Kak Nor akan meraba-raba perut dan mencari degup jantung janin sebelum tidur. Malamnya Kak Nor bermimpi, Kak Nor didatangi seorang perempuan tua. Dia membidani Kak Nor, sambil mendukung bayi Kak Nor, dia berkata ‘jangan bimbang, anaknya anak perempuan’ dan dia terus menghilang.

Kak Nor tersedar dan terus meraba-raba perut… tiada degupan jantung, perut Kak Nor terasa kosong. Terdapat pendarahan sedikit. Esoknya akak ke doktor pakar, setelah dibuat ujian air kencing dan scan, doktor mengatakan tiada janin dalam rahim, kosong… Ya Allah! Satu lagi ujian diberikan pada Kak Nor.

Kak Nor sedih teramat. Insiden yang ketiga ni Kak Nor ceritakan pada adik ipar lelaki Kak Nor, dia ada sedikit kepandaian tentang bidang ini dan dia juga boleh melihat makhluk-makhluk ini. Dia marah Kak Nor sebab asapkan rumah, dan dia beritau Kak Nor ‘benda’ tu tak ada kat dalam rumah, sebaliknya ‘benda’ tu bertunggu tangga kat depan pintu dan tangga rumah Kak Nor.

Dengan bantuan adik ipar dan dengan izin Allah, rumah Kak Nor dibersihkan sekali lagi. Alhamdulillah, setelah mengalami tiga kali keguguran, akhirnya pada tahun 1991 Kak Nor dikurniakan seorang anak perempuan, kemudian selang 2 tahun kemudian, seorang lagi puteri dikurniakan pada Kak Nor. Begitulah cerita dari ahli kita Kak Nor Kassim.

Terimakaseh Kak Nor kerana kongsi cerita bersama kami...

Tuesday, 17 April 2012

Misteri Jam 12 (MJ12) 17 Apr 2012 Tues (Full Version)

Di Semunyikan oleh Antu...

Petir berdentum, kilat menyabung. Suddenly my mum bersuara, "kau ingat tak dulu aku bantai kau pasal bawak adik2 kau duduk atas pokok?" Hish dia bukak citer pulak.

Tringat masa zaman kanak2. I suka tido kat tree house that I built kat pokok besar. Kat pokok ni lah jiran2 termasuk si Momok Spirit yg pernah nampak cik Ponisah duduk2 goyang kaki. But cik Ponisah tu tak pernah pulak kacau coz I tak duduk situ waktu malam.

Satu hari tu nak dekat maghrib petir kilat-menyabung di iringi hujan lebat. I angkut dua adik-adik I yang masih toddler letak kat atas pokok konon shelter from the rain lah. Then ada satu jiran I ni terpekik-pekik dari depan rumah dia suruh I bawa adik-adik turun but I buat dono aje. Jiran-jiran lain pun keluar suruh kita turun. Pastu, my mum yang garang macam singa lapar datang. Adooii kepoh manalah yang dah gi bilang dia. Last ketiga-tiga kena heret ke rumah.


Di lukis Khas dari tuan punya cerita yaitu Sis Mazdusa Titherington 

Teruk I kena blasah ngan emak, rembat guna getah paip, berbilai kaki. Kalau ada talian Tele-Dera memang dah lama kena repot. heehee. Mak cakap "Petir-petir gini kau bawak adik-adik kau duduk atas pokok?! Kat situ kan ada penunggu! Sikit takde rasa takut eh! Nak jadi setan dok kat pokok petir-petir gini? Kalau kena sambar petir macamana?" 

Masa tu tak faham maksud emak tapi skarang dah tahu. Rupanya makcik kepoh tu nampak dua lembaga hitam, mata merah berpaut kat dahan terjenguk-jenguk kearah kat kita tiga beradik dari celah daun. Bila my dad balik keje, habis dia pecahkan my tree house. Tapi tak kesah pasal I ada rumah lagi dua. haha.. Satu bawah pokok beringin kat tepi longkang besau, yang lagi satu bawah semak-semak kat playground. hehe.

Satu hari tu I tengah kutip tikar-mengkuang orang buang kat pondok sampah. Ntah macamana hari tu mmg suwey lah becoz my dad lalu kat situ. Dia nampak I tengah lipat tikar tu dia jerit suruh balik. Balik rumah kena bedal lagik lah. I nanes lari masuk hutan. Semunyik dalam pokok beringin. Dekat tengah sebatang pokok tu berlubang besar cukup untuk menampung dua kanak-kanak. Sebab itulah kununnya hendak beralas tikar-mengkuang so bolehlah lepak kat situ lepas sekolah.

Satu malam jiran-jiran yang lelaki riuh mencari I dengan lampu colok hehe.. I nampak dorang panggil-panggil nama I, dorang suluh kat bawah pokok beringin betul-betul kat muka I.. hehe tapi dorang tak nampak I. Then I saw my eldest brother approached pokok beringin with my dad and his best pren.


Di lukis Khas dari tuan punya cerita yaitu Sis Mazdusa Titherington

Dengar abang I cakap "Dia selalu kat sini". Lagi satu kepoh ni dah gi pauto. Terkekek kekek I giggled coz dorang tak nampak I. Macam magic rasa nya. Then my brother cakap "Dengar tu suara dia ketawa!" Aiyooo ini olang manyak bising wooo.. Dorang suluh inside the tree then I buat muka sedih tengok dorang, pastu I panic pasal dorang tak nampak I yang duduk dlm tu. Terus I meraung menangis panggil my dad. Suddenly I heard my dad azan kat luar pokok. I dengar his bestfren with few guys baca-baca juga kat luar tu.

Habis aje dorang membaca surah, dengar orang pekik "Itu dia!" pointing at me dlm pokok sedang menangis sedih. My dad tak marah pun he pimpin ajak balik rumah. Sampai rumah dia suruh I mandi pastu makan. Both mum and dad tak marah I malam tu. hehe.. A week later I passby kat pokok tu. Fuyooo tak tahu lah carpenter mana dah gi tampal lobang kat pokok tu dengan papan!

Tapi I masih ada satu lagi rumah dalam bushes kat tepi playground hehe.. but bila hujan air masuk dari cecelah daun. Tapi tak best sangat rumah yg No. 3 tu.

Best ingat kisah zaman kanak-kanak dulu. Kuar masuk longkang, rumah kosong jadi karaoke lounge. Teringat masa nak tangkap mengkarung, pastu kena kejar haha..Padan muka I! Lagi satu budak 'dogel' ialah Mok Spirit hehe. Tp dia anak bongsu manje tak macam I selalu kena bleasah. Tak I, dia.. tak dia, I. Selalu kasi panik orang hehe. Cheers Mok! U my preng!

Terimakaseh Mazdusa Titherington kerana sudi kongsi cerita yang best bersama kami HIDUP MJ12momokz!

Saturday, 14 April 2012

Doppelganger?

Cerita ini telah di sampaikan oleh teman kita di FB MJ12momokz. Apakah itu Doppelganger atau Qarin yang selalu di sebut-sebut? Wallahuallam.
As salam Mok, Akak ada cerita ..berlaku penampakan di rumah adik ipar. Ceritanya ringkas aje. Begini ceritanya: Kisah ni berlaku dah lama, masa tu akak tinggal di rumah lama akak, di kawasan Clementi juga. Rumah akak dan rumah adik ipar sebelah blok. Dapur akak bertentang dengan dapur adik ipar. Kejadian ni berlaku pada minggu pertama Hari Raya Puasa. Akak dan adik ipar memang rapat. Kami sering berhubungan melalui talipon, maklumlah kami dua2 surirumah sepenuh masa. Hari tu tak silap hari Sabtu, adik ipar ada memberitau yang mereka nak keluar jalan raya pada hari itu. Seperti biasa sambil buat kerja di dapur, akak menjengah ke tempat letak kereta di bawah blok. 
Akak nampak adik ipar dan famili keluar dari bawah blok dan menuju ke arah kereta mereka. Akak pun sambung kerja2 akak. Selang beberapa minit mereka bertolak, akak terperasan di dapur adik ipar ada sesusuk tubuh yang betul2 menyerupai adik ipar. Dia memakai kemeja biru yg sering dipakai oleh adik ipar, sedang berdiri di sinki dapur. Dalam hati akak bertanya, 'eh tak jadi keluar ke dia?' Akak terus ke ruang tamu, mencapai talipon dan menalipon rumah adik ipar.
Lama talipon berdering, tapi tak ada org angkat. Baru akak teringat, tadi akak nampak mereka keluar kan...Akak kembali ke dapur, tapi susuk tubuh tu dah tak ada. Selepas beberapa hari, akak bercerita pada adik ipar, dia kata mungkin itu penjaga rumah, yg diantar oleh bapa mertuanya untuk menjaga rumah mereka....wahuallahualam.. Itu saja cerita akak...  Terima kasih. Kak Nor
Petikan dari wikipedia


In fiction and folklore, a doppelgänger (German "double walker") (pronounced dɔpəlˌɡɛŋɐ] ( listen)) is a paranormal double of a living person, typically representing evil or misfortune. In modern vernacular, the word has come to refer to any double or look-alike of a person.
The word also is used to describe the sensation of having glimpsed oneself in peripheral vision, in a position where there is no chance that it could have been a reflection. Doppelgängers often are perceived as a sinister form of bilocation and are regarded by some to be harbingers of bad luck. In some traditions, a doppelgänger seen by a person's friends or relatives portends illness or danger, while seeing one's own doppelgänger is an omen of death.
In Norse mythology, a vardøger is a ghostly double who precedes a living person and is seen performing their actions in advance. In Finnish mythology, this is called having anetiäinen, i.e., "a firstcomer". In Ancient Egyptian mythology, a ka was a tangible "spirit double" having the same memories and feeling as the original person. In one Egyptian myth titled "The Greek Princess," an Egyptian view of the Trojan War, a ka of Helen was used to mislead Paris of Troy, helping to stop the war. In some myths, the doppelgänger is a version of the Ankou, a personification of death.

Thursday, 12 April 2012

Misteri Jam 12 (MJ12) 13 Apr 2012 Fri (Full Version)

XPDC kumpulan Dok Boyan

Perjalanan xpdc saya bermula pada pukul 9 mlm bersama teman saya, Salleh. Dia mengajak saya ke Tampines dimana seorang wanita misteri di percayai berteduh di sebuah pokok berdekatan dengan Blk 286. Kami ingin mengetahui sama ada wanita itu adalah manusia biasa atau bukan. Setiba disana, kami mencari tempat wanita misteri itu berdiri seperti mana pernah di kongsi cerita oleh salah seorang momok.


Setelah itu, Salleh membawa saya ke kubur Boyan kerana dia ingin tunjukkan pada saya kubur nyainya. Ia terletak di Bedok berdekatan dgn Blk 73.  Di sana, kami hanya masuk sebentar sahaja tidak jadi hendak masuk ke dalam kerana naluri sahabat saya mengatakan jangan masuk.

Setelah kami keluar dari kubur Boyan, kami berdiri sebentar di luar melihat keadaan sekeliling dan kawasan persekitaran kubur Boyan.


Sambil menikmati kesunyian malam kami meninjau-ninjau kawasan tersebut. Kami dapati sebuah pokok yang daunnya bergerak gerak seperti di tiup angin, yang menghairankan kami tiada pokok lain yang bergerak melainkan yang satu ini. 


Setelah itu, kawan saya menghantarkan saya ke Jurong Point dimana saya melakukan xpdc seterusnya bersama teman sekerja serta anak sedara saya. Ia bermula pada 11.30 malam dan tempat pertama yang kami teroka adalah di bahagian Boon Lay, Corporation Road. Di sana, salah satu teman saya pernah ternampak pocong dan selain dari itu, ada juga cerita mengenai penampakan seorang lelaki yg berwarna merah kemerahan. Gmbr nya seperti berikut. Kami berada di sana lebih kurang 30 min sahaja. Nampaknya perjalanan kami tidak sesia, ia telah membuah keberhasilan lihat gambar tertera di atas.


Tempat seterus ialah Jalan Bahtera. Setibanya disana, kami di sambut tangisan suara wanita yang bunyinya seperti meraung-raung. Tapi setelah di teliti, suara itu datangnya dari suara budak budak sekolah yg mengadakan camp fire di tempat Sarimbun Scout Camp. Kuss Mangat... hehehe





Setelah kami dapati yang tempat tersebut tidaklah menyeramkan, maka kami beralih pula ke New Tiew Road bertempat di Lim Chu Kang. Di sana, kami bergambar, petik video dan merakam suara kawasan tersebut.






Setelah puasa memetik gambar, kami ke Dairy Farm pula. Sebelum sampai kesini, saya mmg sudah tak sedap hati dari sejam sebelumnya. Malam tu memang rasa semacam aje tapi oleh kerana teman-teman dan anak sedara saya belum pernah kesini, saya temankan dan menunjukkan jalan. Kita memetik gambar sepuas nya dan setelah itu kami pun ke kedai makan untuk badok. Sekian..



Jangan terlalu taksub ia hanya sebuah hiburan semata.

Sunday, 8 April 2012

6 budak kepala botak hitam bogel (toyol)

Ni foto saya dan my eldest brother. Cerita ni terjadi semasa saya breumur 3 tahun. Masa mudanye dia manager kugiran Siglap Five dengan Jeffredin. Rumah saya dahulu di tahun 60an kat Geylang Jln Pengaga ramai artis 60an pratice band dan menyanyi. My brother ni masa tu selalu ikut Siglap Five buat show kat majlis org kawin dan juga nightclub. Satu malam dia balik pukul 2 pagi, dalam perjalanan nak balik umah dia di kelilingi oleh 6 budak kepala botak hitam bogel (toyol) mintak duit sambil menarik-narik baju dan seluarnya. Sampai sahaja didepan pintu rumah dia berteriak ketakutan dan ketuk pintu bagai hendak pecah tetapi tiada siapapun yang bangkit dan dengar. 
Akhirnye dia pengsan kat depan pintu. Keesokan harinya ibu saya buka pintu dan ternampak dia tertidur depan pintu. Memang sering terdengar org sebelah menyebelah mengadu kehilangan wang. Di pendek kan cerita org kampung bertekad beramai-ramai ke rumah jiran blakang yang di dapati membela toyol-toyol tersebut. Ada yang erlalu marah sehingga hendak membawa kepala khinzir serta menghalau jiran tersebut keluar dari kampung. 
Ternyata benar, jiran belakang ada memelihara toyol. Kerana takut tembelangnya pecah dan tersebar luas jiran tersebut pun keluar dari kampung dan abang saya mula merasa serik untuk pulang lewat malam lagi.
Cerita ini telah di sampaikan terus oleh Sis Hany Abu tertera gambar di atas. Kami warga Mj12momokz ingin mengucapkan ribuan terimakaseh pada Puan Hany Abu. Apabila saya amati jalan cerita ini terus saya teringat tentang lagu 10 budak hitam nyanyian Biduan Aziz Ja'afar dan Biduanita Saloma.

Adakah lagu sepuluh budak hitam adalah lagu ciptaan tersebut khusus mengenai toyol-toyolan yang bermaharaja-lela di zaman 60an dahulu... hehehe hanya satu santaian sahaja.

Coba kita lihat perhatikan youtube lagu dan liriknya



Sepuluh Budak Hitam
Sepuluh budak hitam
Main tepi jalan
Satu kenalah langgar
Budak hitam tinggal sembilan

Sembilan budak hitam
Main di atas papan
Satu sudahlah jatuh
Budak hitam tinggal lapan

Lapan budak hitam makan sangat gelojoh
Satu senak perutnya kini tinggal tujuh
Tujuh budak main pula tanam-tanam
Satu sudah lemas tinggallah enam hey...

Enam budak hitam
Makan buah kurma
Satu tertelan biji
Budak hitam tinggallah lima

Lima budak hitam
Main lompat-lompat
Satu patah kakinya
Budak hitam tinggallah empat

Empat budak hitam
Main biji saga
Satu termasuk di hidungnya
Budak hitam tinggallah tiga

Tiga budak hitam
Usik orang tua
Satu kena belangkung
Budak hitam tinggallah dua

Dua budak hitam main pula lempar batu
Satu jenduh kepalanya kini tinggal satu
Satu budak hitam sangat pula susah hati
Dia tak mahu makan lalu mati hey...
Hey budak hitam... budak hitam... budak hitam

MisteriMomokzBlues- Himpunan Kisah-Kisah Penanggal

Friday, 6 April 2012

Misteri Jam 12 (MJ12) 7 Apr 2012 Sat (Full Version)

XPDC tanggal 5th April ~ Pasir Ris Mangrove Swamp

Pada Tanggal 5 April sekumpulan para XPDC MJ12momokz telah melakukan satu penerokaan bertempat di Pasir Ris Mangrove Swamp yang terkenal dengan keangkerannya. Gambar di petik pada Jam 2.30 pagi.

Kumpulan XPDC kali ini yang di ketuai Oleh Bro Jon Jon Barry Barry.


Inilah dia, team XPDC yang menganggotai perjalanan ke Pasir Ris Mangrove Swamp pada tanggal 5 April. Gambar ini di petik semasa anggota terlibat sedang berehat bersebentar berdekatan Jetty di kawasan tersebut





Langkah kanan di hayun, ketika memasuki kawasan di sulami bacaan Al Fatihah dan membaca doa kesejahteraan untuk keselamatan semua.


Antara gambar yang di petik dan sungguh menakjubkan para XPDC kita yaitu Puteri Aishiteru.

Credit pic edited by Dzulkarnain


The Actual Picture highlight & edited by Putera Saigon Naguum


Credit pic edited by Bro Jon Jon Barry Barry


Credit pic edited by Dzulkarnain

Jangan terlalu taksub ia hanya sebuah hiburan semata.

Puaka Laut

Cerita benar yang di kisahkan oleh salah seorang ahli MJ12 Momokz. Kisah mengenai 7 sekawan memancing di lokang berdekatan East Coast.

Pada kira-kira jam 5 petang, cuaca kelihatan agak baik untuk memancing, lalu kami bersiap untuk menuju ke destinasi memancing.

Sesampai di destinasi, Abang Din bukan nama sebenar berkata "Man, abang nak ke sana (sambil menunjuk arah) di situ ada water breaker dan abang nak tengok dahulu, amacam ada best ke tidak itu tempat". Dengan mudah kami mempersetujui walaupun ketika itu hari hampir magribh. Kami semua sudah mula melontar pancing.

Lama gitu kami dapati Abang Din belom kembali, kami pun segera mencari Abang Din. Pada hemat kami takkanlah Abang Din hendak memancing berseorangan. Kami mulakan langkah menuju ke water breaker dan kami dapati Abang Din duduk di tepian pasir. Kami pun memangilnya sejurus melaungkan pertanyaan "Abang Din! Buat apa tu?!"

Pabila kami menghampirinya, kami dapati dahi Abang Din berdarah, "Ishhh, ape hal ni bang?" Kami agak terkejut. Lalu jawabnya "Terhantuk kat bawah batu tu (sambil menunding arah batu)".  Kami pun bertanya lagi "Abang Din ok tak ni?". Dia jawab ok je lalu di ambilnya kain lalu mengelap darah di dahinya.

Kelihatan Abang Din agak lemah dan pucat wajahnya. Kami berbisik sesama sendiri rasa agak kurang enak melihat Abang Din begitu. Lalu Kami papah Abang Din ke khemah kami. Memang keadaan Abang Din jelas berlainan serta agak kurang stabil lalu kami nasihatkan agar Abang Din berehat dahulu.

Kami pesan Abang Din jangan lagi memancing seorang diri, walaupun dia jawab "ok, ok" tapi Abang Din masih lagi memegang umpannya. Dalam pada itu sempat kami berehat sama lalu menjamah bekalan yang kami bawa sambil menunggu pancing kami. Selang sejam begitu tetiba seorang teman bertanya perihal kemana kah Abang Din.

Abang Din Hilang lagi. Walaupun sebentar tadi dia duduk di belakang kami.

Suasana ketika itu agak sepi tidak terdapat ramai pengunjung. Sepintas kami bangkit lalu menjejaki Abang Din. Kami bertiga fikir tentu Abang Din pergi melontar di bahagian bawah... tapi alangkah terkejutnya kami apabila lihat Abang Din tertiarap dan badannya mengelupur.

Segera kami mengangkat Abang Din dan memangil sahabat yang lain. Kami terlentangkan Abang Din dan coba mengejutkannya. Ketika itu pegangan kami terlepas, terkejut kami melihat Mata Abang Din  Merah bersaga dan kelihatan agak bengis.

Berulang kali kami berisitgfar dan menyebut kalimah Allah hu Akhbar dan MasyaAllah. Mujur sahabat yang lain tiba dan sekonyol Abang Din mula meronta-ronta seperti lagak seorang yang telah kerasukan. Waktu Abang Din meronta-ronta itu dengan suara garaunya dia bertempik "Engkau SIAPA? Jangan pegang Aku!! Aku akan serang kamu semua!!!"

Kami semua panik dan biarkan dia meronta seketika. Mahkluk dalam badan Abang Din bersuara lagi "AKU PUAKA LAUT!!! Di lubok itu rumah AKU! Kenapa kawan kau ini datang dan pijak-pijak tempat AKU duduk?!!"

Pada masa itu kami terpana bisu seribu kata dan sukar untuk berlawan kata. Kami segera kemas barangan kami untuk beredar. Kami coba untuk hubungi keluarga Abang Din untuk beritahu keadaan Abang Din kepada ibu dan keluarganya tapi gagal kerana kami tidak mempunyai no taliannya.

Untuk mengelakkan Abang Din tercedera kami bertekad untuk mengikat Abang Din. Memang sukar untuk kami mencari tali dalam kekalutan keadaan. Mujur ada sarung joran maka sarung joran itulah yang kami gunakan untuk mengikat tangan dan kaki Abang Din. Kami tiada pilihan lain selain membawa Abang Din pulang ke rumahnya.

Kami segera menaiki lori dan membawa Abang Din yang masih lagi meronta-ronta dengan ganasnya. Amat sukar untuk mententerankan Abang Din walaupun kami ramai.  Jam menunjukan jam ke pukul 11 malam. Kami berjaya mengangkut Abang Din dan tempatkannya di sudut.

Dalam perjalanan Mahkluk yang meresap ke tubuh Abang Din terusan memekik 'Oiii Oiii' kearah kami. Setibanya di rumah Abang Din kami segera letak abang din di lantai rumahnya dan kami dapati ikatannya telah terlerai. Kami bertanya kepada ibunya mengenai Abang Din dan menyuruh mendapatkan pertolongan pakar.  Ibu Abang Din usulkan salah seorang dari kami memangil seorang wanita tua yang di kenali dengan pangilan Orang Asli Laut untuk menolong Abang Din.

Mahkluk yang berada dalam tubuh Abang Din merapah dan meraung-raung lagaknya. Sementara menunggu perawat, puaka di dalam tubuh Abang Din semakin ganas lalu menendang sesiapa sahaja dekat padanya. Hampir semua di antara kami mendapat habuan memasing semuanya di rembat tanpa belas kasihan. Seorang teman kami sehingga tercampak dek tendangan yg luar biasa itu.

Kedatangan nenek di sambut salam. Nenek masuk dan merenung wajah Abang Din lalu bersuara "Ohhh engkau rupanya yang meresap ke tubuh si Din ni. Apa yang kau mahu puaka laut?" herdik nenek tersebut. Puaka itu ketawa besar dengan angkuhnya lalu mengherdik kembali "Bukan masaalah kaulah orang tua! Kau pergi jahanam! Jangan ganggu aku! Aku suka padanya"

Nenek memberitahu bahawa rawatan ini tidak mudah dan akan mengambil masa yang agak panjang dan mohon agar semua dapat membantunya. Nenek menyuruh salah seorang dari kami membuka baju Abang Din. Setelah di tanggalkan kami terkejut besar ada benjolan-benjolan (seakan belon) merah besar di tubuh Abang Din, ianya hampir menyerupai sisik ikan.

Sessi rawatan mengambil masa selama 6 jam lamanya. Kami semua keletihan maklumlah blom dapat rehat sepenohnya mentelah tidor. Nenek terus membaca kalimah sehingga lah waktu menjelang tengahari. Lalu Nenek arahkan kami membuka tingkap rumah kerana di dapati mahkluk puaka tersebut juga telah menunjukan kelemahan. Sekilas Abang Din mula meronta-ronta kepanasan dan kami yang melihat amat simpati terhadapnya.

Puaka tersebut mula memohon semoga di lepaskan sambil menjerit "Lepaskan lah aku dah panas-panas!" dan mulalah puaka tersebut minta di keluarkan dari tubuh Abang Din. Selang tiga jam puaka itu mengalah dan nenek lepaskan gengamannya dan ia pun keluar dengan sendirinya.

Alhamdullillah selang beberapa waktu Abang Din sedar dan mula mengerang kesakitan. Yang memeranjatkan kami bejolan atau belon-belon merah yang terdapat di tubuh Abang Din mula meletup-letup. Lama kelamaan sisik mula menghilang. Apabila kami bertanyakan pada nenek mengenai puaka tersebut, nenek memberitahu puaka tersebut telah keluar melalui tingkap.

Sekian Terimakaseh Cerita Asal dari salah seorang ahli kelab MJ12momokz.

Jangan terlalu taksub ia hanya sebuah hiburan semata.

Wednesday, 4 April 2012

Misteri Jam 12 (MJ12) 5 Apr 2012 Thurs (Full Version)

Misteri Jam 12 (MJ12) 4 Apr 2012 Wed (Full Version)

XPDC ~ Nite Walk di Pasir Ris tanggal 31 March 2012


Anda boleh menilai sendiri tanpa ada perasaan taksub dan gerun. Mengunakan Camera Nigth Vision dan lokasi di Pasir Ris Park pada malam 31 March 2012 perjalanan sempena THE EARTH HOUR.


Credit pic edited by Putera Saigon Naguum

Location : It's near to the tower when someone had committed suicide..

Contributed by Sis Masdusa Ahli Expedisi kami

SIRI LUCU ~ ADAKAH PERSAMAAN? Lu Pikir Sendirilah...

Misteri Jam 12 (MJ12) 3 Apr 2012 Tues (Full Version)